Sunday, August 2, 2020

Free Books Online Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2) Download

Free Books Online Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2) Download
Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2) Paperback | Pages: 544 pages
Rating: 4.66 | 130 Users | 7 Reviews

List Books To Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2)

Original Title: Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi ISBN13 9786053320890
Edition Language: Turkish URL https://www.iskultur.com.tr/devlet-i-aliyye-osmanli-imparatorlugu-uzerine.aspx
Series: Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2

Representaion During Books Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2)

Halil İnalcık Devlet-i ‘Aliyye’nin ilk cildinde, Osmanlı Devleti’nin bir beylikten güçlü ve köklü bir imparatorluğa dönüşümünün öyküsünü konu ederek geniş kitlelere ulaştı. Okuyucuların merakla beklediği ikinci cildin konusu, imparatorlukta padişahlık otoritesinin yok oluş sürecinde çeşitli odakların iktidarı ele geçirmek için verdiği mücadele…

Halil İnalcık, dönemin tarihçilerinin “tagayyür ve fesad”, yani bozuluş ve kargaşa olarak adlandırdıkları bu durumu, o çağın kaynaklarından ve az bilinen arşiv belgelerinden de yararlanarak günümüz okuyucusu için anlatıyor, yorumluyor.

Define Regarding Books Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2)

Title:Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2)
Author:Halil İnalcık
Book Format:Paperback
Book Edition:Anniversary Edition
Pages:Pages: 544 pages
Published:March 2014 by Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Categories:History. Nonfiction

Rating Regarding Books Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2)
Ratings: 4.66 From 130 Users | 7 Reviews

Judge Regarding Books Devlet-i ‘Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656): Bozuluş ve Kargaşa Dönemi (Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar #2)
He was born in Istanbul to a Crimean Tatar family, which left Crimea for Constantinople in 1905. His birthday is unknown but İnalcık chose 26 May 1916 for his birthday. He attended Balıkesir Teacher Training School, and then Ankara University, Faculty of Language, History and Geography, Department of History where he graduated from in 1940. He completed his PhD in 1943 in the same department. HisImparatorlugun 17. yuzyilini anlamak icin essiz bir kaynak diye baslayayim. Agir bir dil ile karsilacagimi dusunuyordum ama yanildim. Oldukca sade bir dil ve uslupla yazilmis, olan olaylari okurken cogu zaman tuylerim diken diken oldu. Bu gune kadar "bozulma" donemine kadar anlayamadiklarimin acikliga ulasmasi baglaminda cok verimli bir okumaydi. O halde neden 5 yildiz vermedim; kitabin sonuna cok doyurucu ve zengin bir kaynak olan "ekler" kısmı konulmus. Ama kitapta; donemsel akis icerisinde

16 yy sonu ve 17. yyda devletin başındaki gailelerin anlatıldığı bu eser Osmanlı devlet nizamının rüşvet ve iktidar savaşlarıyla çöküşünü ibret verici şekilde gösteriyor.



Yaklaşık 50 yıllık şu dönemi herhangi bir kaynaktan okusak da çok şaşırır ve etkileniriz.Ancak Halil İnalcık'ın sade ve anlaşılabilir dili,olaylara bakış tarzı insana bir roman okuyormuş gibi hissettiriyor.Harem saltanatı,Yeniçeri ve Sipahilerin hem birbirleriyle hem de vezirlerle mücadeleleri,kafes padişahları gibi oldukça ilgi çekici olguları içinde barındıran bu dönemi okumak,öğrenmek gerçekten muhteşem.

Halil İnalcık hocanın Devlet-i Aliyye serisinin bu ikinci kitabı Osmanlı İmparatorluğu'nun popüler tarihte "Duraklama Dönemi" diye adlandırılan dönemini inceliyor. Bu dönemde özellikle akli dengesi yerinde olmayan (İbrahim, Osman) ya da çocuk padişahlar (IV. Murad) başta olduğundan Valide Sultanların, haremdeki ağaların ve başka güç odaklarının yönetimi söz konusudur. Halil hoca önemli bazı olayları anlatmakla birlikte bu ciltte ağırlıklı olarak İmparatorluğun bozulmasını başlatan idari ve

Harika

tarih derslerini hatırlayan herkes için osmanlının çöküşü dendiğinde NEMÇE ile yapılan uzun savaş ve sonunda yapılan KARLOFÇA antlaşması kafalara yer etmiştir. muazzam yükseliş sonrası hızlıca gerilemeye geçiş anlatılır bizlere. bu kitapta işte safhalara gelirken KANUNİ-SONRASI dönemde ne oldu kimler neyi nasıl yaptı ki devlet zayıfladı gibi bir çok olay gözler önüne serilirken belki de bizlerin en zayıf olduğumuz Kanuni sonrası-En Uzun Yüzyıl öncesi döneme dair eksikliğimiz muhteşem şekilde

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.